Măsurile gândite și puse în practică de Ministerul Sănătății de la începutul stării de urgență au fost benefice pentru întreaga populație, dar și pentru bolnavii oncologici, limitând extinderea epidemiei, susține Prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi. Acesta atenționează că riscul de a face infecția COVID -19 și mai ales riscul de deces este relativ crescut în rândul pacienților cu afecțiuni oncologice (7,6%), dar sub rata bolnavilor cu boli cardio – vasculare (13,2%), diabet (9,1%) sau boli respiratorii preexistente (8%).

“Pe de altă parte, aceste măsuri au îngreunat accesul la tratament, inclusiv chirurgical, din cauza fricii bolnavilor de a se contamina și a măsurilor luate de serviciile oncologice de a preveni apariția focarele COVID în secțiile respective. Deci aderența bolnavilor la un plan terapeutic complex cum este cel de oncologie a fost clar influențată, în sens negativ”, afirmă reputatul chirurg ieșean.

Profesorul Târcoveanu amintește că pacienții oncologici sunt considerați bolnavi cu  risc vital, atât din cauza afecțiunii de fond, cât și din cauza amenințării infectării cu Covid -19.

“Orice întârziere în administrarea terapiei duce la scăderea șanselor de supraviețuire a pacienților. De aceea, trebuie găsit un compromis  între riscul de infecție cu Covid -19 și continuarea terapiei oncologice. Puține sunt cazurile în care tratamentul se poate amâna. Dacă nu este posibil, se vor programa strict ședințele de chimio- , radioterapie pentra a nu aglomera aceste secții, cum era până acum. Frica de a nu avea un focar COVID într-o secție oncologică este foarte mare, pentru că ar fi un dezastru. Pentra aceasta trebuie făcută testarea obligatorie a tuturor celor care se internează în spital și a personalului medical în întregime, repetat”, declară Prof. univ. dr Eugen Târcoveanu. El dă exemplul Institutului Regional de Oncologie Iași, care a luat măsuri foarte bune și până în prezent a gestionat excelent această situație.

 

“Procesul de depistare precoce a cancerelor s-a oprit. Vom avea în lunile care urmează o creștere a numărului de cazuri avansate

Medicul ieșean afirmă că intervențiile chirurgicale pentru cancer s-au rărit în această perioadă, dar cancerul operabil trebuie considerat o urgență chiar dacă este de linia II. “Complicațiile chirurgicale ale cancerelor trebuiesc operate, vorbim de ocluzii, perforații, hemoragii grave. Spitalul Sf. Spiridon din Iași a răspuns excelent, tratând corect și la timp aceste complicații apărute la bolnavi din întreaga Moldovă, fără să-și contamineze personalul. Aici nu au fost restricții, ci doar protocoale de respectat. La vremuri grele apelăm tot la Spiridon, care timp de un sfert de mileniu a făcut față tuturor epidemiilor din Moldova!”

Regretul profesorului Târcoveanu este că, în această perioadă, cel mai mult a suferit procesul de depistare precoce a cancerelor, care s-a oprit. “Nu că am fi avut programe puternice, dar atât cât erau, acum nu mai sunt deloc. Vom vedea urmările în lunile care urmează, prin creșterea numărului de cazuri avansate. Din păcate, s-au oprit programul de transplant și cel de fertilizare in vitro. Și ele ar trebui repornite cu prioritate!”

 

Principalele măsuri  prevenție recomandate pacienților cu boli oncologice în această perioadă

Prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu amintește măsurile de prevenție impuse de Ministerul Sănătății și Societățile Stiințifice de profil:

  1. Reducerea aglomerării în serviciile de oncologie, prin planificarea prezentărilor;
  2. Evitarea transmiterii virusului și scurtarea timpului în sălile de așteptare (pentru consultații);
  3. Scurtarea pe cât posibil a duratei internării pentru pacienții spitalizați (spitalizare continuă sau de zi);
  4. Testarea pacienților oncologici suspecți de COVID-19, (ar fi mai bine a tuturor) urmată de îndrumarea către serviciile specializate a cazurilor confirmate;
  5. Furnizarea de echipamente sdecvate de protecție pentru tot  personalul medical oncologic;
  6. Gestionarea corectă a cazurilor COVID-19, diagnosticate în rândul personalului medical oncologic;
  7. Definirea cazurilor oncologice drept urgențe de ordin II, care conform decretului privind starea de urgență, impune tratarea în cadrul aceleiași internări (odată diagnosticați nu pot fi externați);
  8. Facilitarea prescrierii de tratamente, fără prezentarea pacientului la medic, atunci când este posibil (rețete).
  9. În afara serviciilor oncologice bolnavul oncologic în general disciplinat va respecta regulile impuse de pandemie (stai acasă, spală-te pe mâini, poartă mască și mănuși, distanțare social – de fapt fizică, seriozitate în a respecta regulile, solidaritate, nu te speria, ai speranță, informează-te din surse sigure).

“A trebuit să vină o pandemie ca să ne dăm seama ce importante sunt sistemul sanitar, educația, solidaritatea. Un sistem sanitatar foarte sărac și dezorganizat s-a putut mobiliza rapid prin calitatea personalului medical – partea vie a sistemului , care a facut minuni în aceste luni – prin ghiduri, protocoale, colaborare interdisciplinară – cu ajutorul important al populației. S-a demonstrat încă o dată că numai uniți putem rezolva probleme considerate de nerezolvat”, conchide Profesorul Eugen Târcoveanu.

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1600 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la newsletter-ul MedicalManager.ro. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență. Abonați-vă la Newsletterul gratuit MedicalManager, AICI!