Centrul Universitar Medical Iași va găzdui, la sfârșitul lunii martie, al 11-lea Congres Național al Asociației ROMTRANSPLANT. Această asociație științifică reprezintă țara noastră atât pe plan național, cât și european (European Society for Organ Transplantation – ESOT), în tot ceea ce este legat de activitatea de transplant de organe, țesuturi și celule.

Motivația organizării acestei manifestări științifice de anul acesta la Iași este legată de două situații obiective: alegerea Profesorului ieșean Cristian Lupașcu în funcția de Președinte al ROMTRANSPLANT, la precedentul congres ce a avut loc în martie 2018 la Spitalul Fundeni din București și faptul că la Iași se desfășoară în momentul de față o intensă activitate de transplant, prin efectuarea de transplante hepatice, renale, de măduvă osoasă hematogenă și de cornee.

 

Congresul se va desfășura pe durata a două zile, pe 19 și 20 martie, timp în care se vor prezenta lucrări pe mai multe secțiuni:

– Coordonarea activității KDP, de identificare a donatorului, menținerea optimală a funcțiilor vitale ale donatorului, prelevare de organe și țesuturi; această secțiune va avea în final un workshop de “Metodologie a diagnosticului actual al morții cerebrale”

– Transplant hepatic

– Transplant renal

– Transplant cardiac

– Transplant de cornee

– Transplant medular, celule stem și celule germinative, transplant tisular

– Secțiunea pentru cadre medii – Rolul asistentului medical în diverse activități și diverse tipuri de transplant.

 

“Durata congresului va fi de două zile și estimăm participarea a circa 100 – 150 de invitați. Toate secțiunile de comunicări vor fi de mare interes deoarece vor fi prezentate lucrări variate, valoroase, rezultate din experiențe importante ale unor colective de transplant din diverse centre universitare ala țării. De asemenea, vor fi prezenți și specialiști din alte țări”, menționează Prof. Cristian Lupașcu, Președintele Asociației ROMTRANSPLANT.

 

Printre speakerii invitați la congres se numără nume celebre ale medicinei de transplant din România: Profesorii Irinel Popescu (Președintele Onorific al Asociației ROMTRANSPLANT), Ioanel Sinescu,  Adrian Covic, Horațiu Suciu, Vlad Brașoveanu, Dana Tomescu,  Ioana Grințescu, Șerban Brădișteanu, Anca Trifan, Liana Gheorghe, D. Chiseliță, Camelia Bogdănici, Anca Coliță,  Alina Tănase, B. Istvan, A. Enescu,  Erzsebet Lazar, Cristian Lupașcu, Radu Zamfir, Doina Hrehoreț, Mihaela Blaj, C. Moroșanu, Petru Cianga, Victor Zota, A. Nica, Carmen Pantiș, Raluca Neagu, E. Leșan, Angela Dăscălescu.

Dintre invitații străini din Marea Britanie, SUA, Franța, Olanda, Austria, Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova pot fi menționați pentru moment Prof. Ciurea de la MD Anderson, Houston- Texas (SUA), Prof. G. Onișcu, de la Edinburgh, N. Vladov (Bulgaria) și L. Kobory (Ungaria).

“În calitatea mea dublă de Președinte ROMTRANSPLANT și Coordonator al Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Sf. Spiridon Iași, adresez o invitație călduroasă de participare la acest eveniment științific important al Iașului Medical, tuturor celor implicați la diverse niveluri în activitatea de transplant, de la coordonatori, KDP, anesteziști, intensiviști, medici UPU, de ambulanță, hepatologi, imunologi, nefrologi, cardiologi, anatomopatologi și bineînțeles, chirurgi. O mențiune specială o fac pentru invitarea medicilor tineri (specialiști, rezidenți, studenți), dar și pentru asistenții medicali, a căror participare este foarte importantă, mai ales pentru constituirea echipelor multidisciplinare implicate activ în activitatea de transplant”, conchide Prof. Cristian Lupașcu, Președintele Asociației ROMTRANSPLANT.