Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a anunţat că în cadrul institutului s-a înregistrat o nouă premieră naţională medicală, fiind realizată o procedură complexă hibridă de endoprotezare a aortei toracice rupte.

“Continuăm să facem performanţă la Institutul Inimii din Târgu Mureş. O intervenţie în premieră naţională a fost efectuată la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, în noaptea zilei de vineri, 6 august. Un pacient în vârstă de 35 de ani, din Reşiţa, victima a unui accident rutier, politraumatizat, cu ruptură de aortă toracică descendentă, hemotorace bilateral, fracturi multiple, contuzie pulmonară, hepatică şi renală, hemoperitoneu, a fost internat în condiţii de urgenţă în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCVT Târgu Mureş, fiind transferat cu elicopterul SMURD de la Spitalul Judeţean Reşiţa. Pacientul aflat în stare critică, intubat, ventilat mecanic, cu necesar de medicaţie vasoconstrictoare, şoc hemoragic, a fost transportat direct în Sala de Intervenţii a Laboratorului Angio, unde o echipa interdisciplinară de medici, condusă de dr. Elkahlout Ayman, a efectuat o procedură complexă hibridă de endoprotezare a aortei toracice rupte, cu rezultat final bun”, a anunţat, pe Facebook, Horaţiu Suciu.

Procedura a durat aproximativ o oră şi s-a desfăşurat fără incidente, pacientul fiind transferat ulterior în unitatea de terapie intensivă a IUBCvT Târgu Mureş.

“În prezent starea generală a pacientului este bună, stabil hemodinamic şi respirator, conştient, în cursul zilei de astăzi va fi transferat în Clinica de Ortopedie a SCJU Târgu Mureş pentru fixarea fracturilor de la nivelul membrului inferior drept. Considerăm rezolvarea acestui caz ca o expresie a înaltului grad de experienţă profesională şi performanţă medicală a specialiştilor din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, singurul centru care a acceptat de altfel acest pacient”, a precizat Horaţiu Suciu. AGERPRES