O procedură cardiochirurgicală de ultimă generaţie a fost realizată la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, aceasta reprezentând o premieră pentru unitatea medicală.

“În perioada 13-15.04.2021, în Secţia Chirurgie cardiovasculară a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” s-au implantat o serie de endoproteze aortice transcateter unor pacienţi cu stenoză aortică strânsă. În acest context, s-a reuşit, în premieră pentru unitatea noastră, o intervenţie de implantare de valvă transcateter într-o proteză biologică în poziţie mitrală, prin acelaşi abord transapical. (…) Această posibilitate de rezolvare a suferinţelor pacienţilor operaţi anterior, clasic, face ca riscurile grevate de o reintervenţie, mai ales la pacienţi cu vârstă înaintată şi condiţie biologică precară, să fie mult diminuate”, informează site-ul unităţii medicale.

Potrivit sursei citate, criteriile de selecţie a pacienţilor la care s-a intervenit prin proceduri cardiochirurgicale minim-invazive au ţinut cont fie vârsta, fie de comorbidităţile asociate.

“Toate intervenţiile au avut loc prin abord transapical şi s-au desfăşurat fără incidente. Procedurile cardiochirurgicale hibride au avut loc în Laboratorul Angiografie şi Cateterism Cardiac, acestea fiind realizate de o echipă mixtă constituită din specialişti în Chirurgie cardiovasculară, Cardiologie intervenţională şi ATI”, afirmă sursa citată. AGERPRES