O echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, specializată în chirurgie plastică, chirurgie pediatrică şi ATI pediatrie, coordonată de dr. Dorin Dorobanţu, şeful Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, a depus eforturi susţinute pentru salvarea mâinii unui copil în vârstă de 1,7 ani, zdrobită într-un aparat de tocat.

Prima intervenţie, care a durat peste 4 ore şi jumătate, a fost încununată de succes, însă pentru reuşita reconstrucţiei mâinii se vor impune şi alte intervenţii, a precizat, marţi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

“Copilul a fost sedat şi transportat la UPU SMURD cu elicopterul, din zona Zau de Câmpie, în data de 14.02.2022, în jurul orei 14,20, acesta având mâna dreaptă prinsă într-o maşină de tocat. În cadrul UPU SMURD, echipa medicală, coordonată de dr. Bogdan Vanghelie, a efectuat extragerea mâinii din aparat. Ulterior, copilul a fost supus unei intervenţii chirurgicale de aproximativ 4 ore şi 30 de minute, fiindu-i efectuate următoarele proceduri: toaleta chirurgicală a plăgilor, osteosinteza fracturilor, tenorafia (repararea tendoanelor) şi venorafia (repararea venelor) şi acoperirea defectelor cu lambouri locale, medicii reuşind să păstreze 3 degete din 5 după ce au fost scoase din maşina de tocat. Din cauza gravităţii traumatismului şi a mecanismului, a fost necesară amputaţia degetelor 3 şi 4. Specialiştii estimează că pe viitor va mai avea loc o intervenţie chirurgicală, decizie ce va fi luată în funcţie de evoluţia viabilităţii locale a tegumentelor”, a precizat SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Alături de dr. Dorin Dorobanţu, şeful Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, din echipa operatorie au făcut parte dr. Georgeta Cif, medic specialist chirurgie plastică, dr. Radu Prişcă, medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Marius Petrişor, medic specialist ATI, dr. Călin Şuţa, medic rezident chirurgie plastică. AGERPRES