O echipă de şase specialişti de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a efectuat o intervenţie chirurgicală în timpul căreia au eliminat o tumoră cerebrală gigant, pacienta fiind o femeie de 47 de ani din Botoşani, care a primit astfel o nouă şansă la viaţă.


Managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva, coordonatorul echipei care a efectuat intervenţia, a spus, vineri, că femeia a venit la unitatea medicală după ce a început să aibă mai multe migrene, dureri de cap foarte intense.


Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ trei ore, iar specialiştii neurochirurgi au folosit tehnologia modernă, utilizând preparatul Gliolan pentru a creşte calitatea vieţii pacientei.


“Pacienta are vârstă de 47 de ani. În urma investigaţiilor făcute s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar şi foarte voluminoasă, de aproximativ 10 centimetri. A fost nevoie să intervenim chirurgical pentru a elimina tumora. Pentru aceasta am folosit tehnologia modernă. Am utilizat intraoperatoriu fluorescenţa prin 5-ALA – preparatul Gliolan. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reuşit o localizare, delimitare şi implicit o rezecţie de 98% a tumorei, îmbunătăţind prognosticul şi crescând calitatea vieţii pacientei. Acest preparat este o substanţă de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai uşor tumora de ţesutul sănătos din jur. Medicina este astăzi într-un proces permanent de schimbare. Vorbim despre un nou concept, medicina axată pe pacient. În Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi pacientul nu mai este numai obiectul muncii echipei medicale, ci partener al echipei medicale, participă efectiv la actul medical în sine. Pe viitor avem în vedere să ne axăm şi pe calitatea vieţii pacientului, un alt concept important”, a explicat dr. Lucian Eva.

Acesta a subliniat că medicina viitorului va fi una robotizată şi personalizată, pacientul fiind prioritatea şi centrul echipei medicale. AGERPRES