Copil sănătos, părinți fericiți și liniștiți! Aceasta este o axiomă care nu are nevoie de alte comentarii. Starea de bine a unui copil se vede în modul în care acesta evoluează, în tonusul și energia pe care le are. Părinții știu destul de bine să evalueze dacă totul este în regulă, în funcție de apetit, culoarea pielii, normalitatea tranzitului intestinal, absența febrei și energia copilului. Cu toate acestea, există suferințe care pot evolua lent, unele dintre ele asimptomatice, pe care organismul copilului le poate tolera mult timp înainte de apariția unor indicii că ceva nu este în regulă.

Lipsa poftei de mâncare ori, din contră, un apetit exagerat, o stare de oboseală crescută, dereglări periodice ale tranzitului intestinal, somnolență, o stare subfebrilă chiar trecătoare, diferite manifestări cutanate, virozele recurente, o piele palidă, durerile musculare și altele sunt semne de alarmă care nu trebuie niciodată neglijate, atât în cazul copilului mai mic de 3 ani, cât și în cazul preșcolarilor mici sau mai mari și adolescenților.

Medicii pediatri recomandă un set de analize de rutină cel puțin o dată pe an pentru copilul sănătos, care nu are boli cronice. Sunt necesare analize de laborator țintite pentru identificarea cauzei, dacă există indiciile unei alergii și este obligatorie monitorizarea, în acord cu indicațiile medicului curant, pentru copiii care au suferințe cronice.

În monitorizarea celor mici, medicii au nevoie de rezultate sigure și rapide pentru analize, pentru a putea detecta orice posibilă problemă într-un timp scurt și a lua deciziile medicale necesare pentru fiecare caz. Un diagnostic corect începe cu analize de laborator precise, medicul punând diagnosticul pe baza anamnezei și a rezultatelor.

Când sunt necesare analizele de laborator?

Necesitatea analizelor de laborator nu poate fi pusă în discuție, pentru că furnizează informații vitale despre starea de sănătate a copilului. Analizele de laborator, indicate specific de medic, sunt obligatorii în următoarele situații:

  • Anual – setul de analize uzuale;
  • Febra tratată simptomatic care durează mai mult de cinci zile;
  • Monitorizarea unor boli cronice diagnosticate anterior;
  • Monitorizarea eficienței unui tratament;
  • Pentru stabilirea unui diagnostic precis și a tratamentului adecvat;
  • La intrarea în colectivitate a copilului;
  • Pentru copiii aflați în grupele de risc sau dacă istoricul familial arată o anume predispoziție.

„Medicul pediatru va indica un set de analize de laborator, pe baza simptomatologiei, atunci când copilul prezintă febră, iar cauza acesteia trebuie identificată cu precizie. Mai mult, analizele de laborator sunt necesare ca parte a unui screening anual. Este important de adăugat faptul că analizele de laborator anuale fac o evaluare completă și pot indica o afecțiune care nu produce simptome evidente sau care nu este detectabilă la un control clinic”, explică dr. Lăcrămioara Dobrin, medic primar pediatru la Policlinica The Light din București.

Analizele necesare trebuie recomandate de medic după ce copilul a fost consultat. La fel de important este ca rezultatele analizelor să fie ulterior evaluate de pediatru pentru că doar acesta poate face legătura dintre evaluarea clinică, constantele biologice și alte investigații. Nu este exclus ca acesta să solicite alte teste, specifice, pentru a confirma sau elimina orice suspiciune.

„Sunt situații în care rezultatele unui set de analize uzuale ridică semne de întrebare, deși nu există simptome clinice. În acest caz, vor fi obligatoriu necesare teste personalizate. Acest tip de teste de laborator complexe sunt cu atât mai necesare atunci când există simptome, pentru un diagnostic complex, dar și atunci când istoricul familial sau antecedentele copilului îl plasează într-o grupă de risc pentru diferite afecțiuni și/sau există suspiciunea unei predispoziții”, adaugă dr. Lăcrămioara Dobrin.

Consult și analize sau invers? 

Este total nerecomandat ca părintele să programeze copilul la un set de analize uzuale la cerere, fie că sunt analize de sânge, urină sau fecale, fără ca acestea să fie necesare și fără a fi ulterior interpretate de medic. Un rezultat care se înscrie în parametri normali este un rezultat bun doar dacă este evaluat de medic în raport cu vârsta și cu alte rezultate clinice și paraclinice.

Dr. Lăcrămioara Dobrin: „Corect și normal este ca medicul să decidă setul de analize de laborator necesare copilului, după consult și anamneză. Medicul ia în calcul atât istoricul medical al copilului, cât și pe cel familial, știe dacă sunt sau nu factori de risc sau predispozanți asociați. Toate aceste elemente formează o imagine în funcție de care pediatrul poate cere anumite analize țintite, care se susțin și se completează unele pe altele, tocmai pentru a stabili cu precizie un diagnostic. În consecință, consultul este prima etapă, urmată de analize, după care se revine la medic cu rezultatele, chiar dacă din buletinul de analiză reiese că valorile sunt în limite normale. Un consult clinic nu poate înlocui analizele de laborator, deoarece pot exista afecțiuni care nu prezintă simptome evidente sau care nu pot fi identificate în absența analizelor de laborator, după cum nici analizele, doar ele, neinterpretate de medic, nu confirmă starea de sănătate sau boala”. 

Este la fel de utilă părinților și informația că nu există o listă standard de teste de laborator uzuale, valabilă tuturor copiilor, după cum rezultatul analizelor poate varia în funcție de vârstă, alimentație, diferite aspecte funcționale fiziologice, care sunt specifice fiecărei etape de dezvoltare.

Spre exemplu, testarea colesterolului nu se face înainte de 9-11 ani, pentru că rezultatele sunt irelevante, în timp ce deficitul de fier se testează la vârsta de un an, la toți copiii, iar la fete anual dupa prima menstră (11-13 ani) și uneori chiar mai des dacă menstruația este abundentă sau se practică intens un sport. În replică, spre exemplu, dacă copilul provine dintr-o familie unde infecțiile urinare sunt recurente, va fi necesară o urocultură, în caz contrar, un sumar de urină anual este suficient. Acestea și multe alte aspecte sunt luate în calcul de medicul pediatru care face lista testelor de laborator necesare și utile pentru o corectă monitorizare a sănătății copilului.

Screening pentru copii

Analizele periodice sunt necesare și pot da informații prețioase, pot depista suferințe cu potențial cronic în stadii incipiente sau pot atenționa asupra unor predispoziții patologice. Nu trebuie confundat setul de analize uzuale cu un screening. Primele sunt așa cum le spune și numele, uzuale, fără ca aceasta să le facă mai puțin importante, în timp ce screeningul este necesar dacă există un istoric familial, predispoziții sau risc genetic.

Extrem de important este screeningul anemiei feriprive, respectiv cea produsă prin deficit de fier. Analiza se face în jurul vârstei de un an, mai ales la copiii alăptați, dar este utilă tuturor bebelușilor la această vârstă. Deficitul de fier poate avea efecte negative importante, în condițiile în care este foarte simplu și eficient și de identificat, și de tratat.

„Anemia feriprivă, fără să fie singura formă de anemie la copil, este cea mai frecventă în segmentul de vârstă cuprins între șase luni și un an. Apare mai ales în cazul copiilor alăptați, la care diversificarea s-a facut cu dificultate sau în cazul celor care nu primesc cantități suficiente de alimente bogate în fier (carne roșie, cereale integrale fortificate etc), iar în absența analizelor nu știm care este situația. Acesta este motivul pentru care screening-ul implică hemoleucograma și feritina. Anemia prin carența de fier impune și o monitorizare prin teste periodice de laborator care verifică valoarea hemoglobinei și feritinei și în funcție de acestea se stabilește și doza de fier necesară ca tratament și sunt eliminate sau confirmate alte patologii ale sângelui”, a precizat dr. Lăcrămioara Dobrin.

Medicul pediatru Lăcrămioara Dobrin recomandă părinților efectuarea unui screening înainte de intrarea în colectivitate, dar și în cazul unui istoric familial de boli cronice, precum și pentru copiii care au fost diagnosticați cu afecțiuni cronice.

În laboratoarele REGINA MARIA, se realizează o gamă completă de teste pentru pediatrie – de teste uzuale, la teste genetice complexe, acolo unde se recomandă. Rezultatele rapide sunt cheia atunci când apar probleme: „Oferim rapid un diagnostic și acționăm în cel mai scurt timp pentru rezolvarea oricăror probleme care pot să apară”, completează dr. Lăcrămioara Dobrin.

Diagnosticul alergiilor

Alergiile la copii se manifestă printr-o reacție specifică (urticarie sau reacții cutanate, strănut și rinoree, edeme, astm sau reacție anafilactică) ca urmare a unei sensibilități organice la medicamente, alimente sau factori din mediu. O reacție alergică poate să apară la orice vârstă și se poate instala inclusiv la compuși și substanțe care anterior au fost perfect tolerate. Există alergiile la medicamente – care pot da reacții organice severe – alergiile la alimente (lapte, cereale, oleaginoase, pește, unele fructe sau ouă) și la mediu (polenul, praful, acarienii, veninul de albină, părul sau pielea animalelor de companie și altele).

Alergia poate fi ameliorată prin desensibilizare, eventual tratamente homeopatice sau terapie simptomatică și prin evitarea contactului cu factorul alergen. Dar pentru a putea face asta trebuie identificați alergenul sau alergenii responsabili.

„Există o serie de teste pentru diagnosticarea și monitorizarea copiilor care suferă de alergii. Printre acestea: panelul de alergeni alimentari, respiratori sau mixt, panelul pentru intoleranțe alimentare, dozarea diaminoxidazei (enzima responsabilă de metabolismul histamine) și, mai important, testul genetic pentru dozarea intoleranței la histamină și testul ALEX pentru 282 de alergeni. ALEX este un panel aproape complet de alergeni, acoperind 99% din necesitățile diagnosticului alergologic”, precizează dr. Lăcrămioara Dobrin.

Trei chestiuni esențiale

Legat de testele de laborator necesare copiilor următoarele trei aspecte pot fi considerate cele mai importante, motiv pentru care dr. Lăcrămioara Dobrin a răspuns punctual la fiecare dintre ele.

Ce teste de laborator sunt necesare copiilor cu afecțiuni cronice?

Copiilor diagnosticați cu boli cronice trebuie să le fie monitorizați unii parametri. Periodicitatea o decide medicul curant al copilului. De exemplu, pentru cei cu diabet, pe lângă investigațiile uzuale, și acelea cu o anume periodicitate crescută, se adaugă hemoglobina glicozilată, celor cu fibroza chistică li se fac periodic culturi din spută, iar cei cu boli de sânge fac periodic hemoleucograma cu frotiu, cu sânge periferic, pentru că această analiză pune în evidență cel mai bine bolile hematologice, pe lângă rezultatele pe care le oferă hemograma simplă.

Ce analize include planul de investigații paraclinice ideal pentru copii de la 0 la 14 ani? 

Poate varia, dar în general înseamnă: hemoleucograma (care va evalua statusul eritrocitelor și al tuturor leucocitelor), feritina (o proteină care se regăsește în organe precum ficat, rinichi, mușchi scheletici, splina, precum și în sânge, dar într-o cantitate mult mai mică), glicemie (glucoza serică, care măsoară nivelul glucozei din sânge), creatinina serică care evaluează funcția renală, fosfataza alcalină care este indicator al funcției hepatice, dar și al statusului țesutului osos, fosfor seric care completează evaluarea structrurii osoase – foarte importante pentru copil, aflat în creștere, apoi calciul ionic, ce reprezintă fracțiunea fiziologic activă a compusului, fiind implicată în procesele de coagulare și de reglare a contractilității musculare, proteine totale serice, probe hepatice25 hidroxivitamina D care susține producția peptidelor antimicrobiene ca răspuns la stimuli bacterieni și virali și, în final, sumar de urină și examen coproparazitologic.

Cât de important este rolul testelor de laborator în monitorizarea stării de sănătate a celor mici?

Testele de laborator sunt esențiale pentru că arată parametri obiectivi ai funcțiilor vitale, iar interpretate, în funcție de evaluarea clinică și de alte investigații, permit medicului să adopte o strategie de tratament corectă care restabilește sănătatea și permite copilului să aibă o creștere și o dezvoltare normale.

Importanța testelor de laborator

Este evident faptul că un diagnostic și un tratament corect depind de acuratețea rezultatelor de laborator. Evoluția testelor de laborator din ultimii ani a personalizat tratamentul, iar prin complexitatea testelor poate da informații prețioase medicului și, în final, contribuie la binele pacientului.

Mai multe despre importanța alegerii unui laborator ultraperformant și pregătit să proceseze o gamă complexă de analize, precum sunt laboratoarele Rețelei REGINA MARIA, ne povestește Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator: „Oferim medicului clinician toate informațiile de care are nevoie pentru a închide un caz, pentru un diagnostic corect. Și mai facem ceva: putem avea o abordare personalizată față de fiecare caz. Fie că facem teste genetice sau analize biochimice complexe, aceasta oferă o imagine clară asupra unicității fiecărui pacient în parte. Este important ca rezultatele să fie sigure și să ajungă rapid la pacienți și la medicii responsabili de fiecare caz în parte. De aceea, în laboratoarele REGINA MARIA, dezvoltăm constant gama de analize cu teste de mare acuratețe și timpi cât mai scurți de eliberare a rezultatelor”.

„Laboratoarele Regina Maria sunt mâna dreaptă a medicului clinician. Avem posibilitatea de a face toate testele necesare, cu scopul de a avea un diagnostic corect, absolut. În cazul copiilor, putem diagnostica pe baza testelor orice suferință și facem asta cu rigurozitate, începând cu screeningul metabolic din primele zile după naștere și terminând cu testele DAO sau cu boli ale căror semne apar mai târziu în viață. Am deplină încredere în rezultatele emise de laboratoarele noastre, pentru că oferă acuratețe, rapiditate, prin aparatura modernă și performantă cu care sunt dotate. În plus, am acces în orice moment la comunicare cu medicii de laborator, biochimiști, anatomopatologi, ceea ce este un real avantaj pentru clinician. Și mai am un sfat pentru părinți: analizele nu pun un diagnostic decât dacă sunt intrepretate de medic!”, încheie dr. Lăcrămioara Dobrin.

Un diagnostic corect este primul pas spre vindecare pentru că permite stabilirea tratamentului optim. Rolul analizelor de laborator în stabilirea diagnosticului este major, medicina modernă fiind imposibil de conceput fără ajutorul biochimiei, testelor genetice și al tuturor celorlalte, așa zis uzuale, analize de laborator.