Un număr de 9 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase şi 7 intervenţii chirurgicale de transplant de ţesut osos au fost realizate pe parcursul anului trecut la nivelul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC).
“Având în vedere patologia reconstructivă abordată, la nivelul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila (SUUMC), pe parcursul anului 2018, s-au înregistrat următoarele date: 9 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (C.F.), realizate în timpul intervenţiilor de artroplastie; 7 intervenţii chirurgicale de transplant de ţesut osos, în vederea reviziei – reconstrucţiei ligamentoplastiei, artroplastiilor de şold şi osteosintezei secundare”, informează un comunicat de presă al unităţii medicale.
Începând cu data de 1 ianuarie 2016, Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie a SUUMC are acces la Registrul Naţional de Transplant (RNT), în vederea înscrierii, pe lista de aşteptare, a pacienţilor eligibili pentru procedurile de transplant de os/ tendon, ulterior realizării screening-ului viruso-bacteriologic, a bilanţului biologic şi a planning-ului preoperator.
Înscrierea în RNT se face în colaborare cu specialiştii Agenţiei Naţionale de Transplant, în corelaţie cu patologia osteorticulară, starea biologic a pacientului, indicaţia terapeutică, soluţia tehnică, tipul şi cantitatea necesară/ estimată, de grefa osoasă sau osteoligamentară.
“Odată cu înscrierea pe lista de aşteptare, pacientul primeşte un cod CUIANT, înscris şi predat pe actele medicale, pe baza căruia atât acesta, cât şi personalul medical implicat în acordarea îngrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul şi medicul curant) pot verifica, în timp real, pe site-ul ANT (www.transplant.ro), “starea” codului alocat”, precizează sursa citată.
Secţia Clinică Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a fost reacreditată, prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 118 din 3.02.2014, pentru activitatea de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule. AGERPRES