În ultimii ani, subiectul central în domeniul oncologiei au fost terapiile sistemice, în special imunoterapiile și tratamentele țintite. Din 2016 până în 2018, diferite imunoterapii au fost desemnate Inovațiile Anului (inhibitorii de puncte de control, terapiile celulare CAR-T) de către ASCO, iar în 2015 și 2019 acest titlu a fost acordat terapiilor țintite, pentru leucemia limfocitară cronică și, respectiv, tipurile rare de cancer. În 2020, Societatea Americană de Oncologie Clinică a decis să sublinieze meritele metodelor chirurgicale în tratamentul cancerului, care sunt frecvent cel mai important instrument în formele incipiente de boală. 

Terapiile chirurgicale și cele sistemice acționează în mod sinergic în domeniul oncologiei. Dezvoltarea fără precedent a acestora din urmă a condus la o schimbare și în domeniul chirurgical – adesea, în urma tratamentului sistemic medicamentos, pacienții necesită operații de o anvergură mai mică sau nu mai necesită deloc, iar alți pacienți, considerați avansați, pot fi operați în condiții de siguranță.

Fără îndoială, tratamentul cancerului începe cu chirurgia, o metodă documentată din perioada antică. Între timp, terapii inovatoare, precum cele sistemice, au fost adoptate, iar aceasta conduce la o schimbare a rolului chirurgiei”, afirmă Dr. Howard A. Burris III, președintele ASCO în perioada 2019-2020.

 

Materialul integral pe www.raportuldegarda.ro.