Medici din Bucureşti au prelevat organe, pentru prima dată de la debutul pandemiei de COVID-19, de la un pacient aflat în moarte cerebrală, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Dan Teodorovici.

El a precizat că noaptea trecută două echipe de la Bucureşti au prelevat ficatul şi corneea de la un pacient aflat în moarte cerebrală în Secţia ATI a SJU Suceava, organele fiind trimise la Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice, în Bucureşti.

Potrivit dr. Teodorovici, echipele medicale s-au mobilizat maxim, având în vedere contextul epidemiologic actual, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut intervenţia şi mai dificilă, astfel încât au putut să dea şansa la viaţă şi la o creştere a calităţii vieţii unor persoane care aproape îşi pierduseră speranţa.

Prelevarea de organe realizata în noaptea precedentă este prima de la începutul pandemiei la SJU Suceava şi a cincea de la iniţierea acestui program la spital.

”Donarea de organe este gratuită şi benevolă. Se face numai în scop terapeutic. Înseamnă suferinţă, iubire de semeni pentru unii, un nou început pentru alţii. O familie care, deşi profund îndurerată, a ales să îşi ajute semenii prin acest gest remarcabil”, a spus dr. Teodorovici. AGERPRES