O echipă de medici de la Spitalul de Neurochirurgie “Prof. Dr. Nicoale Oblu” Iaşi a efectuat cu succes o intervenţie chirurgicală minim invazivă la o femeie de 45 de ani care era diagnosticată cu o boală rară, acromegalie şi gigantism.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, dr. Lucian Eva, a declarat că operaţia a vizat eliminarea unei tumori din “creierul glandelor”, în timpul intervenţiei fiind folosită tehnica abordului endoscopic transnasal transfenoidal.

Acesta a explicat că intervenţia chirurgicală a fost minim invazivă, motiv pentru care a fost folosit endoscopul, iar cu ajutorul instrumentelor performante medicii au reuşit să pătrundă prin nas la tumora localizată la nivelul creierului şi care avea aproximativ un centimetru.

“Facem intervenţii chirurgicale minim invazive cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie. Am renunţat la operaţiile clasice şi traumatizante pentru creier. Aproximativ 10 % din tumorile intracraniene sunt adenoame din “creierul glandelor” care pot fi tratate prin intervenţii chirurgicale minim invazive, folosind tehnica abordului endoscopic transnasal transfenoidal. Astfel reuşim să intervenim prin nas către creier, cu ajutorul sistemului de endoscopie. Tehnologia de ultimă generaţie ne ajută să vizualizăm cu exactitate tumora care de multe ori este profundă, iar accesul intracranian este foarte dificil. Prin intervenţiile chirurgicale minim invazive, folosind tehnicile endoscopice transnazale reuşim să tratăm pacienţi care suferă de acromegalie şi gigantism, o boală endocrină rară, determinată de un adenoma hipofizar secretat de hormonul de creştere, iar fizicul şi organele suferă modificări”, a declarat dr. Eva.

El a precizat că la Spitalul “Prof.Univ.Dr. Nicolae Oblu” se pot efectua intervenţii chirurgicale minim invazive în condiţii de maximă siguranţă cu ajutorul sistemului de neuronavigaţie. În urma unei astfel de intervenţii pacientul poate fi externat chiar şi a doua zi.

Acromegalia şi gigantismul apar din cauza secreţiei excesive a hormonului de creştere a glandei hipofize. În majoritatea cazurilor, această hipersecreţie este provocată de o tumoră localizată la nivelul hipofizei.

Acromegalia este o boală endocrină rară care se întâlneşte la aproximativ cinci persoane dintr-un milion de locuitori. Boala, care poate fi diagnosticată târziu de la debutul său, produce multiple complicaţii la nivel cardiovascular şi metabolic. Netratarea la timp a acestei maladii creşte riscul de deces. AGERPRES