”Vaccinarea anticovid este obligatorie, iar raționamentul e foarte simplu: dacă putem să ne punem la adăpost de o afecțiune cu potențial grav foarte mare, de ce să nu o facem?!”, este îndemnul Dr. Bogdan Iliescu, Neurochirurg, Spitalul Clinic de Urgență ”N. Oblu”, Iași și fondatorul Institutului Creierului, adresat cititorilor platformei NeuroMedicina.ro.

În plus, potrivit medicului, ”trecând peste multitudinea de pseudo-teorii și de aberații care circulă nestingherite, vaccinul, ca și soluție a speciei umane la infecții, este o certitudine, la fel ca gravitația sau ca rotunjimea pământului”.

La unii pacienți cu covid, manifestările neurologice sunt predominante

Medicul neurochirurg a mai arătat că, în prezent, se conturează o imagine a modului în care infecția cu Covid se răsfrânge asupra sistemului nervos, a creierului, în particular, dar studiile sunt la început: ”Este însă evident că la unii pacienți manifestările neurologice sunt predominante. Am putea vorbi de forma neurologică a infecției cu Sars-Cov2. Evident, dacă infecția vine pe fondul unor boli pre-existente, atunci lucrurile pot lua o turnură foarte gravă, mai ales că, de obicei, vorbim de pacienți în varstă, care au acumulat diverse alte afecțiuni. Dar lucrurile sunt departe de a fi lămurite. Simpla întrebare dacă creierul este afectat de virus, în mod direct, sau de răspunsul sistemului imunitar al organismului, nu are încă un răspuns. Însă efortul de cercetare este imens, colaborarea între ramurile medicale și între laboratoarele de cercetare este fără precedent, astfel încât sunt convins că aceste răspunsuri vor apărea în viitorul nu foarte îndepărtat.”

Implicațiile pe viitor, greu de prognozat

Chestionat dacă această pandemie a prilejuit dezvoltarea unor tratamente și tehnologii inovative în domeniul medicinei neurologice, Dr. Bogdan Iliescu a răspuns clar: ”Încă nu. Suntem încă în faza în care încercăm să înțelegem mecanismele și extinderea interacțiunii dintre virus, sistem imunitar și sistem nervos. Dar, fără îndoială, odată ce aceste lucruri vor fi înțelese în întregime, vom asista la accelerarea unor metode de tratament, care acum sunt, în mare parte, experimentale. Probabil, terapiile genice vor avea de câștigat, dar și terapiile cu anticorpi monoclonali și sigur și altele. Implicațiile pe viitor sunt greu de prognozat, însă sunt convins că vom avea surprize foarte plăcute.”

Calamitate biologică, schimbătoare de vieți

În ceea ce privește efectele pandemiei generate de infectarea cu noul coronavirus, calificat ca fiind ”o calamitate biologică”, Dr. Bogdan Iliescu le-a separat pe cele legate de viața personală de cele profesionale.

”Viața personală s-a văzut privată de o mulțime de activități și interacțiuni care făceau parte din schema obligatorie dinainte de pandemie (congresele și cursurile îmi lipsesc, în mod particular). Viața profesională a fost marcată de o adaptare acută la un cu totul alt mod de lucru. De la faptul că, în spital, s-au schimbat circuitele, protocoalele și tot modul de lucru, astfel încat să putem îngriji bolnavii, fără să le aducem riscuri suplimentare (ma refer și la bolnavii noștri, neurologici și neurochirugicali, dar și la bolnavii cu Covid-19, pe care a trebuit să învățăm să îi tratăm optimal din mers, ca toată lumea). De asemenea, cel puțin pentru o perioadă, activitatea chirurgicală s-a redus semnificativ, cel puțin, în perioadele de creștere a numărului de cazuri de Covid, uneori, limitându-se doar la marile urgențe. Dar, în final, am reușit cu toții să trecem peste stresul necunoscului și al schimbărilor, unele radicale, și să ne facem meseria, în cel mai bun și eficient mod cu putință”, a conchis fondatorul Institutului Creierului.