Chirurgia hepato-bilio-pancreatică a devenit în prezent o ramură a chirurgiei recunoscută la nivel internaţional, atât în Statele Unite, cât şi în Europa şi Asia, reunind chirurgia ficatului, chirurgia căilor biliare extrahepatice şi chirurgia pancreasului, adresându-se unei patologii a complexului hepato-bilio-pancreatic de tip oncologic şi nu numai, cu caracter plurivalent şi cu o incidenţă în continuă creştere atât la nivel naţional, cât şi mondial.

Cursul online „Interventional drainage in HPB surgery” va avea loc pe 17 martie 2022 începând cu ora 12. Cursul va fi susținut de Dr. Mugur Grasu – Fundeni Clinical Institute, Bucharest și Dr. Vasile Fotea, Spitalul Sf. Spiridon Iași.

Înscrierile au loc aici: https://www.chirurgiehbp.ro/eveniment/interventional-drainage-in-hpb-surgery/

Dacă vrei să faci parte din comunitatea specialiștilor în Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic te poți înscrie aici: https://www.chirurgiehbp.ro/devino-membru/

 

Asociaţia Română de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic (ARCHBPTH) a fost înfiinţată în 2006 la Bucureşti, sub patronajul Prof. Dr. Henri Bismuth, organizând simpozioane tematice cu cadenţă anuală, ca răspuns al necesităţii dezvoltării acestei ramuri a chirurgiei şi a colaborării interdisciplinare în acest domeniu, interesul pentru această chirurgie de vârf fiind evident şi în continuă creştere. Până în momentul de faţă, chirurgia hepato-bilio-pancreatică rămâne o subspecialitate a chirurgiei generale, pregătirea fiind atât în Europa, cât şi în Statele Unite de doi ani, după terminarea rezidenţiatului. După cei doi ani de pregătire, urmează un examen care, la nivel european, este organizat de UEMS – Divizia de chirurgie HBP. Odată promovat, se obţine Diploma de specializare în chirurgie HBP pe baza căreia se poate practica acest tip de chirurgie în servicii de profil.