Intervențiile pe chirurgie vasculară pot fi efectuate și în Bacău. Mai exact, la Spitalul Municipal de Urgență Moinești, unde funcționează un astfel de compartiment, de 3 paturi, în cadrul Secției de Chirurgie generală. Unic în județ, unic și la nivel național, dat fiind faptul că este integrat într-un spital municipal, nu județean sau de rang superior.

Aceste intervenții sunt efectuate de dr. Cristian Păiuș, medic specialist, care a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, cu rezidențiat tot în București, la Institutul „Prof. dr. C.C. Iliescu” Fundeni, dar și la Paris, la Hôpital Pitié-Salpêtrière, în prezent doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.

Deja, aici, la Spitalul Municipal de Urgență Moinești, s-au efectuat primele operații de Bypass arterial, o cale alternativă de irigare cu sânge a zonelor în care artera nativă este sever îngustată sau înfundată. „Arterele sunt vasele de sânge care duc sângele de la inimă către toate țesuturile corpului. La un moment dat, la anumiți pacienți, din cauza anumitor factori de risc, cum ar fi fumatul, tensiunea arterială, diabetul, dislipidemiile etc, se pot dezvolta anumite depozite de colesterol care îngustează vasul, atât de mult încât pacientul în cauză efectiv nu mai poate merge. Atunci intervin eu cu aceste bypass-uri arteriale periferice”, explică dr. Cristian Păiuș.

 

Materialul integral pe www.desteptarea.ro.