Chirurgia laparoscopică pediatrică a cunoscut o amplă dezvoltare în lume și câștigă teren şi în România. Avantajele pe care le aduce pot fi superioare chirurgiei clasice, incizia largă din chirurgia clasică este înlocuită cu câteva incizii mici, cu cicatrici mai puțin vizibile după operație, durata de spitalizare este mai redusă. În plus, laparoscopia poate fi utilizată și ca o metodă excelentă de diagnostic. Secţia Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a fost dotată recent cu un aparat de laparoscopie, fiind o premieră pentru centrul medical introducerea acestei aparaturi în chirurgia pediatrică. Intervențiile minim invazive, moderne, vor fi accesibile micuților pacienți, aparatura permițând dezvoltarea în chirurgia diagnostică, digestivă, urologică, tumorală și cea de urgență. Centrul medical are o adresabilitate ridicată a micuților pacienți din întreaga țară. Mai multe detalii despre drumul pe care îl deschide noul aparat pentru chirurgia copilului a oferit Conf. Dr. Horea Gozar, șeful Secţiei Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, într-un interviu acordat Zi de Zi.

Reporter: Recent, Clinica Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a fost dotată cu un aparat de laparoscopie, introducerea acestui tip de aparatură în chirurgia pediatrică fiind o premieră pentru centrul nostru medical. Vă rog să oferiți mai multe detalii despre aceste aspect, dar și despre perspectivele pe care le deschide pentru chirurgia pediatrică.

Conf. Dr. Horea Gozar: Utilizarea laparoscopiei în chirurgia adultului este deja uzuală, folosindu-se de mai bine de 20 de ani. La copii utilizarea chirurgiei laparoscopice s-a introdus mai recent. Se merge foarte mult pe proceduri minim invazive, cât mai puțin traumatice, cu spitalizări de scurtă durată și cu plăgi mai puțin vizibile, astfel încât aceste proceduri au ajuns să fie introduse treptat în practica chirurgiei pediatrice, la început în țările mai dezvoltate, iar de ceva timp și în România.

 

Materialul integral pe www.zi-de-zi.ro.