Chirurgia laparoscopică sau ”chirurgia de catifea” oferă beneficii multiple pentru pacienți, dar și pentru medici. Secția Clinică Chirurgie Generală I a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș a fost dotată cu trei turnuri de laparoscopie de ultimă generație, ceea ce va permite lărgirea gamei de intervenții laparoscopice în clinică. O parte dintre afecțiunile ce erau abordate prin chirurgia deschisă vor putea fi rezolvate prin tratament minim invaziv, ceea ce înseamnă durere mai mică pentru pacient, recuperare mai rapidă, spitalizare de scurtă durată, cicatrici mai mici. Aparatura a fost achiziționată cu fonduri de la Ministerul Sănătății. Despre posibilitățile noi pe care le deschide pentru pacienți această dotare a oferit mai multe detalii conf. dr. Călin Molnar, șeful Clinicii Chirurgie Generală I și vicepreședinte al Societății Române de Chirurgie, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Reporter: Clinica Chirurgie I este o clinică cu tradiție în peisajul medical mureșean și nu numai. Vă rog să faceți o scurtă prezentare a Clinicii pe care o conduceți.
Conf. Dr. Călin Molnar: Clinica Chirurgie I este o clinică cu tradiție care încearcă să ducă mai departe atât școala chirurgicală cât și performanța chirurgicală, așa cum mi-am însușit-o și eu de la maeștrii mei, începând cu profesorul Bancu Victor Emilian și cu profesorul Copotoiu Constantin, care este mentorul meu. Nu vreau să facem nimic mai mult decât ceea ce trebuie să facem și anume să încercăm să facem o școală chirurgicală în care rezidenții să fie atrași. Dorim să facem o școală chirurgicală în care aspectele clinice să se îmbine cu cele didactice, iar studenții și personalul medical să se simtă confortabil. Dar cel mai confortabil și mai bine trebuie să se simtă pacienții noștrii, proveniți din alte servicii chirurgicale sau trimiși de la alte specialități, pacienți proveniți din serviciul SMURD sau pacienți oncologici care caută o soluție la noi.
Clinica are 65 de paturi dintre care 5 sunt de traumatologie toracică. În prezent, suntem singurul centru din Târgu-Mureș unde se practică chirurgie toracică.

 

Materialul integral pe www-zi-de-zi.ro.