Viitorul neurochirurgiei se construieşte la Sibiu în cadrul unui eveniment ştiinţific cu participare internaţională: Brain IT: Tehnologii inovative în studierea neurochirurgiei.

În perioada 26-28 august 2021, la Sibiu, are loc o prestigioasă manifestare ştiinţifică cu participare internaţională: „Conference – Dissemination results in neurosurgery and biomaterials”, cu derulare atât online cât şi on-site (la faţa locului), în Aula Magna a Universităţii „Lucian Blaga”.

Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului „Brain IT – Brain Revealed: Innovative Technologies in Neurosurgery Study”, demarat în 2019 şi finanţat prin programul Erasmus+. Conferinţa este organizată de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu – Secţia Clinică Neurochirurgie şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Medicină, în colaborare cu partenerii de proiect de peste hotare.

Proiectul menţionat este un proiect Erasmus Plus, câştigat de către echipa de Neurochirurgie a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, în colaborare cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu precum şi cu echipe din Spania (Universitad de Las Palmas de Grand Canaria) şi Italia (Univesita Nicolo Cusano). În cadrul conferinţei vor fi diseminate către participanţi rezultatele obţinute şi va fi subliniată importanţa tehnologiei în neurochirurgia modernă precum şi impactul metodelor inovatoare în practica de zi cu zi.

„În zilele noastre viaţa cotidiană este plină de dispozitive de înaltă performanţă iar progresele tehnologice continuă să ne uimească de la un an la altul. Toate aceste progrese au schimbat viaţa oamenilor dar şi medicina, care beneficiază în fiecare zi de noi posibilităţi. Tocmai de aceea, prin acest proiect am urmărit introducerea de noi oportunităţi în neurochirurgie”, declară Şef lucrări Dr. Vicenţiu Săcelanu, Medic şef al Secţiei Clinice Neurochirurgie a SCJU Sibiu şi managerul proiectului.

Proiectul BrainIT a urmărit să îndeplinească mai multe obiective printre care implementarea tehnologiei ICT în activităţile de predare şi instruire prin utilizarea de telemedicină sub forma de transmisii live din sala de operaţii; crearea de materiale interactive de predare prin utilizarea de tehnologii 3D pentru reconstrucţia fidelă a craniului pe diverse patologii: tumori, traume; organizarea a trei şcoli de vară; publicarea unei cărţi şi crearea unei platforme online cu acces la materialele educative inovative şi de actualitate în domeniul neurochirurgiei şi al bioingineriei.

„Studenţii, rezidenţii, medicii şi toţi cei pasionaţi de tehnologiile inovatoare în medicină sunt bineveniţi să ni se alăture în acest eveniment care sintetizează munca noastră din ultimii trei ani din cadrul proiectului, care a fost o oportunitate extraordinară pentru medicina sibiană şi care ne va conduce la dezvoltarea şi implementarea noilor tehnologii în neurochirurgie. Le mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi”, concluzionează Şef lucrări Dr. Vicenţiu Săcelanu.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute prin accesarea paginilor: www.brainit.medevents.ro şi www.online.medevents.ro.