Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat, marţi, prelungirea unui acord de cooperare româno-italian în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice prin intermediul căruia medici din cele două ţări operează, în spitalele din România, copiii cu malformaţii congenitale cardiace.

“Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a solicitat începerea demersurilor necesare pentru prelungirea Acordului de Cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătăţii, IRCCS Policlinico San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii părţii italiene, coordonatorii şi personalul medical din unităţile sanitare implicate din România, care a avut loc astăzi, 25 ianuarie 2022, la Ministerul Sănătăţii”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, Rafila a subliniat necesitatea sustenabilităţii acestui program, astfel încât, până în anul 2025, să fie constituite echipe de specialişti români capabile să efectueze toate tipurile de intervenţii chirurgicale cardiace necesare copiilor din România.

“La rândul lor, specialiştii italieni au subliniat importanţa acordului încheiat cu Ministerul Sănătăţii şi au exprimat disponibilitatea pentru extinderea programelor de training şi asistenţă tehnică şi pentru alte patologii pediatrice în care există deficit de specialişti”, precizează comunicatul.

Programul de cooperare, care a început în anul 2013 şi se încheie în 31 iulie 2022, are două componente: una în care echipe de medici italieni şi români operează copiii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România, iar cealaltă – de pregătire profesională în Italia a personalului medical din ţara noastră în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

Intervenţiile sunt realizate în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” şi în centrele din Iaşi, Cluj Napoca şi Timişoara.

Din anul 2013 şi până în prezent, au fost realizate 1.462 intervenţii în cadrul programului de cooperare, conform raportărilor spitalelor. În România, aproximativ 2.500-3.000 de copii se nasc anual cu probleme cardiace, arată Ministerul Sănătăţii. AGERPRES