Reconstrucția mamară după mastectomie este o operație antidepresivă. După o astfel de intervenție, femeile se schimbă radical, nu numai în sensul stării generale de bine, al liniștii sufletești, ci își refac viața de cuplu, acced la poziții superioare în viața profesională, în carieră, lucruri care înainte li se păreau imposibile, a mărturisit dr. Ina Petrescu în cadrul evenimentului de conștientizare ”Îndrăznește să-ți recapeți feminitatea după cancerul la sân”.

Aproape 100 de femei care au trecut printr-o operație de mastectomie sau care au cancer de sân au venit să stea de vorbă cu medicii și cu femeile care au decis să apeleze la reconstrucția mamară, pentru a afla unde se poate face și în ce condiții.

”Suntem aici pentru a arăta, și prin prezența acestor doamne care au avut curaj să facă reconstrucția, că beneficiile sunt reale, că merită ca femeile să apeleze la această soluție. Trebuie să știe, însă, să aleagă împreună cu medicii metoda de reconstrucție pentru a avea un rezultat cât mai aproape de normal. În ultima perioadă, am făcut tot mai multe intervenții de reconstrucție simultan cu mastectomia. În prezent, avem fonduri suficiente până la începutul anului viitor, cu ajutorul cărora putem opera aproximativ 20-25 de paciente. La 9.000 de cazuri de cancere  nou descoperite pe an sunt destul de puține femei care îndrăznesc să își facă reconstrucția – cel mult 300 pe an. Cancerul mamar se tratează foarte bine, mai ales când este depistat în stadii incipiente, iar tratamentul complet astăzi înseamnă și reconstrucția mamară. La 5 ani de când a debutat programul național pentru reconstrucții mamare, sunt aproximativ 200 de femei cărora le-am redat feminitatea, atât în cadrul sistemului public, cât și în sistemul privat. Aceste femei au primit a doua șansă de a merge mai departe în viață”, a afirmat dr. Ina Petrescu, medic primar Chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, doctor în științe medicale, Coordonator Centrul Integrat pentru Reconstrucție Mamară al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), organizatorul evenimentului de conștientizare.

 

Materialul integral pe www.romanialibera.ro.